EEN NIEUWE DATABASE EN EEN NIEUW ONLINE GEBARENWOORDENBOEK

Begin 2019 zijn we overgegaan naar een nieuwe database die sneller is en waar we meer informatie kunnen toevoegen aan de records. 

In dit filmpje leggen we uit wat de veranderingen zijn:

 

 

Na vernieuwing van de database hebben  we een nieuw ontwerp voor het online woordenboek gemaakt waar we de wensen van de gebruikers in hebben meegenomen.

De belangrijkste aanpassingen zijn:

- de zoekfunctie zal gewijzigd worden: niet meer zoeken op glossen maar op Nederlandse trefwoorden, waardoor gebaren makkelijker gevonden worden.

- er komt een uitbreiding van de parameters van een gebaar in het veld: zoek op gebaar: de beweging en orale component worden toegevoegd;

-  het woordenboek op alle dragers: één abonnement voor PC, tablet en mobiele telefoon;

 

Om dit te kunnen doen moeten we alle 20.000 records handmatig aanpassen en aanvullen.

Lexicografisch werk is monniken werk en dat is nu zeker het geval, maar het zal een prachtig gebarenwoordenboek opleveren wat tegemoet zal komen aan de wensen van een groot aantal gebruikers.

Om ervoor te zorgen dat iedereen tijdens de aanpassingen het gebarenwoordenboek toch gewoon kan gebruiken is op dit moment de nieuwe database gekoppeld aan het 'oude' online gebarenwoordenboek.  Als gevolg van de overgang van de oude naar de nieuwe database staan er nu soms voorbeeldzinnen dubbel in. Dat was bij de conversie van de oude naar de nieuwe database niet helemaal te vermijden. Dit is met name bij synoniemen het geval: daar staan dan de voorbeeldzinnen voor beide gebaren in.

We zijn druk bezig om alle records te controleren en de ‘fouten’ eruit te halen.

We hopen dat we eind 2019 het nieuwe online gebarenwoordenboek kunnen lanceren.