HU MODULES IN ONLINE WOORDENBOEK

We zijn in de laatste fase van het testen van het nieuwe online woordenboek.

Zoals we al eerder gecommuniceerd hebben, zal in het nieuwe systeem dat toegankelijk zal zijn op PC en mobiele telefoons, een nieuw zoeksysteem geïmplementeerd worden.

We zijn daarom al maanden bezig om de 20.000 records handmatig te voorzien van zoektermen. Daarbij is het ook niet langer nodig om glosnamen op te nemen die verwijzen naar hetzelfde gebaar. Dus alle dubblele records zoals antwoord/antwoorden  antwoorden/antwoord gaan eruit.

In het huidige Online woordenboek staan ook glosnamen die met een kleine letter geschreven zijn: dat zijn Nederlandse trefwoorden. Deze staan er in omdat we tot nu toe niet de mogelijkheid om die vertalingen bij het gebaar in te voeren wat hiervoor de vertaling is. Dat kan nu wel.

We zijn sinds december bezig met het controleren van alle HU modules. Ook daar vinden wijzigingen plaats in de glosnamen. Daarom waren de HU module selecties ontkoppeld. Dat betekent dat alleen de thema's ontkoppeld waren, niet de gebaren in de A-Z lijst.

Bijvoorbeeld  in B 16 zie je verontschuldigen niet, dat wordt nl vertaald met EXCUUS.Alle gebaren staan er wel gewoon in, daar is niets aan veranderd.

Bij Sprookjes in de C module is opgaan-in-een-verhaal vervangen door GEBOEID_ZIJN_DOOR, wat het gebaar is voor deze vertaling.

Bijkbaar levert de ontkoppeling van de selecties problemen op voor studenten die eind deze week begonnen zijn met het leren voor hun tentamens van maandag.  Dat is natuurlijk vervelend en daarom hebben we ze weer teruggezet. Ze zijn vanaf zaterdagochtend 18 januari weer zichtbaar.

Dat zal tijdelijk zijn, want bij de lancering van het nieuwe woordenboek ( verwacht wordt dat dat voor de zomer zal gebeuren) zullen er voor studenten twee belangrijke wijzigingen zijn:

- het abonnement kan niet meer gedeeld worden zoals nu op grote schaal gebeurd is.

- de inlog zal veranderen en de selecties zullen alleen te zien zijn voor studenten die een HU inlog hebben.

- het voordeel is wel dat het woordenboek veel beter doorzoekbaar zal zijn, dat het zoeken op gebaarparameters wordt uitgebreid met beweging en dat het hele woordenboek via internet op mobiele telefoons te gebruiken is.

 

Het is helaas niet mogelijk om aan het nieuwe online woordenboek te werken zonder dat dat gevolgen heeft voor het oude online woordenboek. We hebben dat het afgelopen jaar zoveel mogelijk proberen te beperken, maar dat zal in deze fase steeds minder mogelijk zijn.