ETYMOLOGIE VAN GEBAREN IN DE NEDERLANDSE GEBARENTAAL.

Ik wil nu graag even iets vertellen over etymologie.

Wat is etymologie? Dat is een historische verklaring voor de herkomst van een woord of gebaar. Met een historische verklaring bedoelen we informatie over het gebaar zelf.
Waar komt het gebaar vandaan? Wie heeft het gebaar bedacht. Hoe is het bedacht? Wat is de achtergrond informatie van het gebaar?

Het Nederlands Gebarencentrum heeft een database die duizenden gebaren bevat vol informatie over het gebaar zelf: bijvoorbeeld de locatie van het gebaar, de beweging en de handvorm, en ook etymologische informatie.

Tot nu toe hebben we deze informatie niet echt gepubliceerd. Het Nederlands Gebarencentrum gaat de komende tijd elke maand een filmpje publiceren over de herkomst van een gebaar.

Nu wil ik graag uitleggen wat de herkomst is van het gebaar voor VUGHT.

Vught is een plaats in Brabant ten zuiden van Den Bosch. Waar komt dit gebaar vandaan?

Er was in de jaren '80/'90 een directeur van het VSO van het Instituut voor Doven in St. Michielsgestel, de heer van Vught. Hij rookte altijd sigaren en de leerlingen gaven hem het naamgebaar van iemand die een sigaar rookt. Later werd dit gebaar vanzelf ook het gebaar voor de plaatsnaam VUGHT omdat de namen op elkaar lijken.