ETYMOLOGIE VAN GEBAREN IN DE NEDERLANDSE GEBARENTAAL.

Ik wil nu graag even iets vertellen over etymologie.

Wat is etymologie? Dat is een historische verklaring voor de herkomst van een woord of gebaar. Met een historische verklaring bedoelen we informatie over het gebaar zelf.
Waar komt het gebaar vandaan? Wie heeft het gebaar bedacht. Hoe is het bedacht? Wat is de achtergrond informatie van het gebaar?

Het Nederlands Gebarencentrum heeft een database die duizenden gebaren bevat vol informatie over het gebaar zelf: bijvoorbeeld de locatie van het gebaar, de beweging en de handvorm, en ook etymologische informatie.

Tot nu toe hebben we deze informatie niet in NGT gepubliceerd. Het Nederlands Gebarencentrum gaat de komende tijd elke maand een filmpje publiceren over de herkomst van een gebaar.

Veel informatie over de herkomst van gebaren is indertijd naar voren gekomen in het STABOL project ( het Standaardisatie project van Basis en Onderwijs Lexicon) dat in 2002 is afgerond. In artikelen die in Woord en Gebaar gepubliceerd zin in 2001 is interessante informatie te vinden over de herkomst van gebaren. De artikelen zijn hier te vinden.

De informatie over de gebaren in NGT is hier te vinden.

 

EMYTHOLOGIE Webimage