LEXICOGRAFISCH WERK

Workshop “Het Lexicon van de Nederlandse Gebarentaal ”

voor tolken NGT/NmG

Dinsdag 19 juni 2018, 10.00-12.30 uur

In deze workshop wordt het werk van het Nederlands Gebarencentrum als lexicografisch instituut besproken en daarbij ook gekeken naar een lexicografisch instituut voor een gesproken taal zoals de Fryske Academie. Er wordt een inkijk gegeven in de manier van werken, het vullen en beheren van de grote gebarendatabase, het onderzoeken van betekenissen, en het ontstaan van nieuwe gebaren.

Programma

1. Lexicografisch instituut – doel en werkzaamheden en principes

2. Geschiedenis van het verzamelen en vastleggen van gebaren

3. Het in kaart brengen van de variatie in de Nederlandse Gebarentaal

4. Het ontstaan van gebaren voor begrippen waar nog geen gebaar voor bestond

5. Leengebaren

6. De beperkingen en de mogelijkheden van het online-woordenboek NGT

Nascholingspunten

Gezien het onderwerp van deze workshop “Het lexicon van de Nederlandse Gebarentaal” kan het niet anders dan dat er nascholingspunten (0,25)  worden aangevraagd bij het Register Tolken Gebarentaal en Schrijftolken (RTGS) voor de categorie Taal- en tolkvaardigheden.

Workshopleiders zijn:

Sarah Muller, sinds 14 jaar projectmedewerker Lexicon NGT bij het Gebarencentrum. Sarah is zelf doof en werkt dagelijks aan de grote gebarendatabase. Zij begeleidt groepen die zich richten op het verzamelen van gebaren voor specifieke domeinen als justitie, geestelijke gezondheidzorg, topografie en musea. Zij bezit een schat aan kennis en informatie over het lexicon van de NGT. Daarnaast is zij docent NGT en geeft cursussen en workshops. Sarah is iemand die haar kennis en ervaring graag deelt met een sausje visuele humor.

of

Drs. Richard Cokart, taalkundige en 8 jaar werkzaam bij het Gebarencentrum. Richard is doof en beheerst 5 verschillende gebarentalen. Hij heeft diverse onderzoeken gedaan bijvoorbeeld naar het gebruik van het hulpwerkwoord OP en de functie van het gebaar ZELF in de Nederlandse Gebarentaal.

Kosten

De prijs voor deze workshop bedraagt € 80,00 , waarvoor u na aanmelding een factuur toegezonden krijgt.

 

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor 1 juni 2018 op info@gebarencentrum.nl